انار و خواص باورنکردنی آن
درخت انار :
ارتفاع متوسط درخت آن ۳.۵ متر، پوست ساقه خاکستری، خاردار، دارای برگهای متقابل (روبرو) و ساده کامل و نوک تیز بدون کرک مایل به سرخی و براق و کناره های سخت و چرم مانند است.
گل درخت آن منفرد با گرزنی شکل که دارای سه گل می باشد به رنگ ارغوانی یا قرمز اناری و گاه سفید می باشد. و از اول اردیبهشت تا آخر نیر به صورت دسته های سه تابی و دوتایی و گاهی تنهایی شکوفا می شود.
میوه انار دوکی شکل – دارای پوست مقاوم به ساقه نازک متصل به پوست . سطح خرمایی قرمز خارجی و زرد لیمویی داخلی، در اتار ترش دارای حجم کوچکتر و در انار شیرین بزرگتر است
برای کشت این درخت فاصله دو درخت پنج متر بوده و چون ریشه طویلی ندارد، شخم ۵۰ سانتی متر کافی بوده که باید در مهرماه انجام گرفته و کود حیوانی به آن افزود.
برای تکثیر درخت انار سه راه وجود دارد:
1.کاشتن هسته در اول بهار، البته این روش معمول نیست.
۲. قلمه زدن که بهترین روش تکثیر است.
۳. خواباندن نهال، به این صورت که با جوشهایی دو ساله را در گودال پهلوی درخت خوابانده و روی آن شن و خاک رس می ریزند و در اسفند سال بعد آن را از درخت اصلی جدا نموده و در محل مورد نظر می کارند و اینگونه نهال زودتر از همه بار خواهد داد.
مهمترین آفت آن سرماست. مرغوبترین انار ایران از شمال، انار اشرف و در مرکز یزد و ساوه میباشد.
انواع انار ایران عبارتند از انارهای ملس، شاه پسند، سیاه، طوقی، سندانی، زاغی، بیدانه، فنجاق، آب دندان میوه انار دونوع است: شیرین – ترش و هر یک خواص و آثار ویژه خود را دارد.
قسمتهای مورد استفاده میوه انار، گل،پوست ریشه آن و برگ آن و ساقه و پوست می باشد.
درخت آن می تواند تحت شرائط مساعد تا ۲۰۰ سال عمر کند. در هر هکتار با ۳۰ تن محصول تولید می شود و مهمترین مناطق انارکاری ایران عبارتند از ساوه – فارس – یزد . دامغان، تنها در فارس حدود ۳۰ رقم وجود دارد که از مهمترین آنها می توان، ارقام ذیل را نام برد:
۱ .انار اتابکی
۲ – رباب
۳- بریت
۴- کدرو
۵-انار شیرین بی هسته
خواص انار
دانشمندان برای انار خواص و آثار ذیل را برشمرده اند:
۱- پوست و ریشه آن برای دفع کرم کدو مفید است جوشاند پوست با ریشه آن را برای دفع انواعی از کرمها می توان مصرف کرد به این صورت که سه مرتبه در روز خورده می شود، البته باید قبلا ۲۴ ساعت آن را در آب خیس کرد. انتخاب ریشه تر پا خشک تفاوتی ندارد
٢. جوشانده پوست و گل آن به علت داشتن تانن قایشی است و لذا در مورد اسهال خونی و خونریزیهای شدید استعمال می شود.
٣. جوشانده پوست میوه انار برای برطرف ساختن ورم لوزتین، مکث زبان کوچک. سستی لثه. گرفتگی لوله و مجرای تنفس مفید است. (جهت غرغره ۳۰. ۶۰ گرم در یک لیتر آب)
۴. دانه خشک کردن انار قابض بوده و در اسهال حاد بکار برده می شود.
۵. پوست آن زرد رنگ سخت و جاذب رطوبت است و در چرم سازی بکار می رود
۶.به علت داشتن پتاسیم و منیزیوم در شستشوی خون مؤثر است و چون فعالیت کبد را زیاد می کند در احتقاان کبد مؤثر بوده و در رفع اوره و کلسترل و دفع سموم و تعادل مایعات بدن به خصوص خون نقش مهمی ایفاء می کند.
۷. این میوه ضد سرماخوردگی است.
۸. آثار به عنوان مفرح مصرف می شود.
۹. اثار اشتها آور است و بهتر است قبل از غذا مصرف شود.
۱۰. مصرف آن بوی تعفن دهان را از بین می برد.
11. مصرف آن در معالجه راشیتیسم (نرمی استخوان ها)، کمخونی و ضعف اعصاب موثر است و به بدن نیرو می بخشد.
۱۲. مصرف انار شیرین، ایجاد شادی نموده و رنگ رخسار را تیکو مینماید.
۱۳ . مصرف انار شیرین برای معالجه ضعف و لاغری شدیدی بسیار مفید است.
۱۴ به مصرف انار شیرین تقویت کننده کبد و در معالجه یرقان (زردی) مفید است.
۱۵ . مصرف انار شیرین صدا را صاف می کند و سرفه را تسکین می دهد.
۱۶. مصرف انار ترش و شیرین (ملس) باعث تسکین خارشهای بدن می شود. . البته زیاده روی در مصرف انار ترش ایجاد زخم معده می کند
۱۷. به مصرف انار ترش زخمهای دهان را درمان می کند، برای این منظور باید روزی چند بار آب انار ترش را در دهان نگهداشت.
۱۸. آب انار ترش زخم داخل بینی، گوشت اضافی زخمها و درد گوش را معالجه می کند، به این منظور باید آب انار ترش را بجوشانند تا غلیظ شود و سپس با کمی عسل مخلوط کرده و سپس به زخم بینی یا گوشت زیادی زخمها و یا اطراف گوشی که درد می کند بمالند.
۱۹. رب انار از آب آن قوی تر و بهتر است و غم و اندوه را برطرف می کند.
۲۰ .رب انار برطرف کننده تشنگی شدید و رفع کننده التهاب افراد تب دار می باشد.
۲۱. گل انار، اسهال ساده را درمان می کنند، برای این منظور باید گل آن را به صورت جوشانده یا دم کرده تهیه نمود و مانند چای با کمی شکر روزی سه مرتبه، یک فنجان میل نمود . پوست و پیه آن را (پیه قسمت زرد رنگی که به پوست انار از درون متصل است) نمام خواص گل انار را دارد.
۲۲. مالیدن جوشانده یا دم کرده گل انار برای التیام جراحات مؤثر است.
۲۳ .جوشانده پوست آن خونریزی بواسیر و امراض مقعد را معالجه می کند برای این منظور بیمار یا در طشت محتوی جوشاند پوست آن می نشیند و یا پس از اجابت مزاج هر دفعه مقعد خود را با جوشانده پوست انار بشوید.
۲۴ .از خشک کرده پوست ریشه با ساقه درخت این میوه برای معالجه انگلهای روده و کرم کدو استفاده می کنند. برای این منظور باید بیمار بالغ ۳.۵ گرم گرد پوست را با یک لیوان آب گرم میل کند و در صورتی که بیمار پیوست دارد، پس از ۱ یا ۲ ساعت از مصرف دارو ، یک مسهل کننده روغن کرچک استفاده کنند .
۲۵ . مصرف و دم کرده یا جوشانده برگ آن به صورت مصرف چای ضد استفراغ، اشتها آور و مقوی معده است
۲۶. درد نیمه سر (میگرن) با خوردن دم کرده یا جوشانده برگ درخت انار درمان می شود.
۲۷ . مصرف دم کرده یا جوشانده برگ آن مانند چای، گم خونی، فضعف شدید پس از بیماریها و خستگی شدید را برطرف میکند.
۲۸. گل، پوست و ریشه میوه آن، دارای خاصیت مقوی و قبض کننده می باشد.
۲۹. پوست و ریشه آن بهترین دارو برای دفع کرم کدو است و به این منظور باید ۱۲۰ گرم پوست و ریشه آن را در یک لیتر آب، به مدت ۲۴ ساعت خیسانید و پس از آن روی آتش گذارده و به مدت ده دقیقه آن را بجوشانید و سپس هر روز سه فنجان از آن را به فاصله یک ساعت و نیم میل کنید، البته این جوشانده کمی تلخ و نامطبوع است و در برخی اشخاص در ابتدای تولید سرگیجه و اختلالاتی می کند ولی به طور قطع کرم کدو را از داخل بدن می کند و به خارج دفع می نماید.
۳۰. انار، میوه ای سرد، خنک و تصفیه کننده خون است.
۳۱ . خوردن آن از ابتلاء به بیماری قند جلوگیری می کند.
۳۲. خوردن آن باعث تصفیه و معتدل ساختن کبد می شود.
۳۳. مخلوط آب انار با شکر و نشاسته و ضمغ عربی و روغن بادام، باز کننده ادرار و تقویت کننده دستگاه ادرار و مثانه است، مخلوط فوق را باید بجوشانند و نیم گرم بخورند.
۳۴ . انار ترش و شیرین حرارت معده و غلیان و فشار خون را فرو می نشاند.
۳۵. انار ترش و شیرین (ملس)، اثر مستی را برطرف می کند.
۳۶. برای معالجه قی های خونی می توان، انار ترش و شیرین را سوزانید و با مقداری عسل مخلوط نموده و بر روی شکم مالید.
۳۷. انار ترش و شیرین (ملس)، مضرات دخانیات را خنثی می نماید.
۳۸. برای درمان صفرا، ناراحتی معده، تبهای صفراوی، یرقان خارش و ناراحتی های پوستی می توان آب انار ترش و شیرین را با پیه و شکر خام بهم بمالند و معجونی تهیه کنند که مقدار ۵ تا ۱۰ سیر آن برای مداوای امراض فوق بسیار مفید است.
۳۹. سورمه سائیده آن پخته برای جلوگیری از ریزش آب چشم مفید است.
۴۰. برای درمان اسهال و زخم روده می توان مقداری جو را نیم کوب کرده و به همان اندازه برنج مخلوط با آب آن بپزند پس از صاف کردن آن را تنفیه کنند
۴۱. سائیده انار و مازو برای برطرف کردن و باز کردن خلط خشک شده در سینه و دفع زخم سفلیس بسیار مفید است.
۴۲. برای درمان بواسیر و خونریزی قاعدگی می توان ساییده پوست خشک انار و مازو را در طشتی بریزند و بیمار داخل آن بنشیند.
۴۳. برای معالجه سرفه های شدید خونی می توان انار را سوزانده و با عسل مخلوط نمود و بر سینه مالید، این درمان بسیار مفیدی است.
پرده و پیه انار
44. گل انار، جهت درمان خونریزی لثه ها و زخم های دندان و ورم بیضه (باد فتن) مفید است.
۴۵. برای درمان استفراغ شدید می توان، گل انار را با برگ مو پخته و پر شکم بمالند.
۴۶. پخته و خمیر گل انار همراه با کمی استراحت برای درمان کفش زدگی و ترک پا بسیار مفید است.
۴۷. برای معالجه دمل، کورک، جوش و کثافت خون می توانید ۷ عدد گل انار را که غنچه دهن بسته است صبح ناشتا بخورند تا یکسال از بروز بیماریهای فوق جلوگیری می نماید.
۴۸. شستشو دادن با مخلوط عصاره گل انار و آب بارهنگ برای درمان زخم ذگر پسپار مفید است.
۴۹ . خوردن آب انار شیرین مخلوط با شکر و نشانه برای درمان درد سینه و سرفه کاملا مؤثر است.
مضرات :
۱. برای اشخاصی که دچار پیوست هستند مضر است.
۲. ا برای کسانی که دچار نفخ معده هستند ضرر دارد.
٣. اشخاصی که رطوبتی و سرد مزاج هستند پس از خوردن اثاره زنجبیل جوشیده باتپات آب گرم بخورند.
۴. خوردن آن به عنوان دسر خوب نیست.
۵. خوردن زیاد در یک جلسه ،خوب نیست و غذا را فاسد میکند و باعث بیماری و نارحتی معده خواهد شد.
۶. زیاده روی در مصرف انار ترش ،ایجاد زخم معده میکند .
خواص خرمالو برای بدن و سیستم ایمنی را در این مطلب بخوانید.