نخل اریکا و نحوه ی نگهداری و مراقبت از آن

مشخصات کلی:

نخل اریکا یا نخل پروانه (Areca Palm or Butterfly Palm) یکی از گیاهان بومی مناطق گرمسیر ماداگاسکار و از خانواده اریکاسه می باشد.سه گیاه نخل اریکا، نخل شامادورا و نخل کنتیا هر سه از یک خانواده اند و شباهت بسیاری دارند اما تفاوت هایی دارند.

نخل اریکا برگ ها ی متراکم تر و روبه بالایی دارد اما دوتای دیگر عریض تر هستند و برگ هایشان باز تر از اریکا می باشد. ضمن اینکه برگ های اریکا و شامادورا ظریف تر و نازک تر از نخل کنتیا می باشد. نخل اریکا نسبت به دو نخل دیگر نگهداری دشوارتری دارد اما با این حال گیاهی بسیار سازگار با محیط خانه ها و دفاتر کار دارد.

کود مخصوص نخل اریکا

نیازهای محیطی :

 

آبیاری:

اریکا پالم را باید تا جایی آب داد که خاک آن مرطوب باشد اما نباید خاک آن غرقاب شود. بهتر است که میزان آب دادن را آزمون و خطا کنید. روزانه گیاه خود را بررسی کنید تا بیش از حد خشک نشود.

مراقب باشید که خاک مرطوب باشد، نه این که بیش از حد آب در آن جمع شود  و باتلاقی شود و در طول ماه های خنک تر زمستان باید اجازه دهید که بین هربار آب دادن، خاک خشک شود.

 اریکا پالم در گلدان هایی بهتر رشد می کنند که خودشان رطوبت دارند و می توانند خاک را مرطوب نگه دارند و نیاز اریکا پالم را برطرف کنند. 

نور:

به مکانی پر نور اما به دور از نور مستقیم آفتاب که از پشت شیشه می‌تابد ، نیاز دارد. در صورت تابش نور مستقیم آفتاب از پشت شیشه نوک و حاشیه برگها خواهند سوخت. کمبود نور موجب رنگ پریدگی و ریزش برگها می شود.

خاک :

اریکا به خاک سبک، غنی و با زهکشی عالی نیاز دارد، ترکیب خاک‌برگ، پیت‌ماس، ماسه و خاک باغچه برای گیاه مناسب می‌باشد. بهتر است خاک کمی اسیدی باشد که برای این کار میتوانید کمی تفاله‌ی چای به خاک اضافه کنید.

 

کوددهی:

ماهی یک‌بار گیاه اریکا را با کود‌های قابل حل در آب (جامد یا مایع) مخصوص گیاهان زینتی و یا کود مخصوص خانواده نخل تغذیه کنید. از کود دادن به این گیاه در فصل های پاییز و زمستان خودداری کنید و بیش از حد به این گیاه کود ندهید زیرا باعث زرد شدن گیاه می شود که تمام این نشانه ها طبیعی هستند. 

 

رطوبت :

این گیاه به رطوبت بالایی احتیاج دارد روزی یکبار آنرا اسپری کنید یا برای آن جزیره درست کنید.

 

دما:

نخل اریکا گیاهی هست که دمای ۱۸-۲۸ درجه سانتیگراد را تحمل می کند. در دماهای بالاتر و پایین تر هم زنده میماند اما به گیاه آسیب خواهد رسید. 

مثلا نخل اریکا دمای صفر درجه را مدت زمان کمی تحمل می کند ولی باعث سیاه شدن تعدادی از برگ های آن نیز می شود. و برعکس در دمای بالا مثلا ۳۰-۳۵ درجه باعث زردی برگ ها بخصوص نوک برگ می شود. اگر محیط شما گرم می باشد حتما آبیاری گیاه را با دقت بیشتری انجام دهید. به هیچ عنوان این گیاه را در نزدیکی شوفاژ قرار ندهید چرا که باعث نابودی این گیاه خواهد شد.

بیماری نخل اریکا

هرس کردن:

 با بالا رفتن سن این گیاه برگ های آن به رنگ قهوه ای تغییر می کنند که نیاز دارد این نوع برگ ها را جدا کنید.

تعویض گلدان :

هر چند سال یک بار باید گلدان اریکا پالم را تغییر دهید. ریشه های آن نیز بیشتر ترجیح می دهند در گلدان های تنگ قرار بگیرند اما اگر بیش از حد شلوغ شوند، رشد برایشان کمی سخت خواهد بود. برای عوض کردن گلدان این گیاه، باید خاک آن را بعد از یکی دو سال عوض کنید و مواد مغذی جدیدی را به آن بدهید.

 

تکثیر نخل اریکا :

با جداسازی پاجوش ها از کنار گیاه مادری  میتوان اقدام به روش تکثیر نخل اریکا کرد.
اگرچه در هر زمان از سال می توان نسبت به این کار اقدام کرد اما اواخر فصل زمستان یا اوایل فصل بهار برای این کار مناسب تر می باشد.
در این زمان می توان علاوه بر جدا سازی پاجوش از گیاه مادری نسبت به تعویض گلدان و یا خاک گیاه مادری نیز اقدام کرد.

بعد از بیرون آوردن گیاه مادری از گلدان می توان با قیچی باغبانی (ادوات کشاورزی ) یا هر وسیله ی دیگر اتصال ریشه های پاجوش را از گیاه مادری قطع کرد سپس گیاه جوان را در گلدانی جداگانه کاشت کرد.

برای چند روز اول بعد از جداسازی گیاه جوان را در مکانی با دمای حدود ۲۰-۱۸ درجه و در سایه به دور از نور مستقیم آفتاب قرار دهید. غبارپاشی نیز به طراوت بیشتر گیاه جوان در روزهای اولیه کمک می کند.

تکثیر نخل اریکا

روش تکثیر نخل اریکا با بذر

هم چنین در روش تکثیر نخل اریکا در صورت شکل گیری بذر می‌توان از آنان در تکثیر این گیاه استفاده کرد.
بذرها پوشش نسبتاً ضخیمی دارند به همین دلیل قبل از کاشتن آنان به وسیله یک چاقو می‌توان پوشش آنها را جدا کرد و سپس بذرها را کاشت.

البته گفته می‌شود اگر بلافاصله بعد از رسیدن بذرها و جداسازی از گیاه مادری بذرها کاشته شوند دیگر نیاز به جدا کردن پوسته بذرها نمی باشد.

بذرها سطحی کاشته می‌شوند به صورتی که تنها لایه نازکی از بستر کاشت بر روی آنان قرار گیرد. دمای مناسب جوانه زنی بذر ها ۲۹-۲۶ درجه سانتیگراد می باشد . دمای کمتراز این حدود مدت زمان جوانه زنی را افزایش می‌دهد و بذرها دیرتر جوانه می‌زنند.

 

بیماری ها و عوارض  اریکا پالم :

برگها زرد میشوند :

شوری خاک را بررسی کنید شاید از آب آبیاری باشد حتما از آب جوشیده یا معدنی استفاده کنید و از آب کلر دار استفاده نکنید یا  ممکن است از آفت یا کمبود عناصر میکرو باشد.

نوک برگها قهوه ای میشود:

از کمبود رطوبت و خشکی وگرمی  هوا میباشد.

روی برگها تار عنکبوت است :

مربوط به کنه میباشد طبق دستور از سم کونفیدور استفاده کنید و برای پیش گیری رطوبت گیاه تامین باشد . یا اگر سم کنفیدور در دسترس ندارید این راه حل را دنبال کنید یک قاشق غذاخوری مایع ظرفشویی را داخل یک اسپری آب بریزید و سپس با این محلول نقطه آلوده را اسپری کنید. در زمان کوتاهی از شر آفت خلاص می‎شوید. همچنین می‎توانید یک دستمال کوچک را با آب و صابون نم‎دار کرده و برگ‎های بیمار را با آن تمیز کنید. این‎گونه گیاه‎تان را از بیماری نجات می‎دهید.

گیاه بیحال است و خود را انداخته :

از آبیاری زیاد یا تشنگی و یا سردی و گرمی میباشد شرایط را بررسی کنید.

نقاط سوخته روی برگها دیده  میشود :

بدلیل غبارپاشی جلوی افتاب این مشکل به وجود می آید.

 نقاط سیاه روی برگ ها و ساقه وجود دارد:

  درباره ی نقاط سیاه هم باید دید که آیا نقاط کمی آبکی هستند یا به دور آن یه هاله ای خاکستری یا زرد  وجود دارد و یا از اول رنگ آن خاکستری بود بعد  به ترتیب قهوه ای و سپس  سیاه شده است؟

اگر این نشانه ها وجود دارد پس علت این عارضه قارچ میباشد.!که در آن صورت باید باقارچ کش بنومیل اسپری شود ولی  بیشتر اریکا به کیفیت آب آبیاری حساس است یعنی باید با آب معدنی ترجیحا آبیاری شود که بدون  کلر و فلوراید باشد، آب کلر دار باعث ایجاد نقطه های سیاه روی شاخ و برگ ها می شود.

 

بیماری نخل اریکا و علت زرد شدن آن

راه حل آفات نخل پالم اریکا

چنانچه وجود کنه‎های عنکبوتی که به رنگ سیاه هستند  و یا وجود تار عنکبوت روی برگها دیده شد ،طبق دستور از سم کونفیدور استفاده کنید و برای پیش گیری رطوبت گیاه تامین باشد .

یا اگر سم کنفیدور در دسترس ندارید کافیست یک قاشق غذاخوری مایع ظرفشویی را داخل یک اسپری آب ریخته و با این محلول به خوبی نقطه آلوده را اسپری کنید ؛ با این روش ساده به سرعت آفات گیاه شما از بین خواهند رفت.

علاوه بر روش گفته شده  می توانید دستمال کوچکی را با آب و صابون نم‎دار کرده و برگ‎های مبتلا به آفات را با آن تمیز کنید تا گیاهتان را از این بیماری نجات دهید.

 

 

نگهداری فیکوس لیراتا را در این مطلب بخوانید. 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *