بگونیا برگی یا رکس و نحوه نگهداری آن

مشخصات گیاه بگونیا برگی

اسم علمی بگونیا برگی Begonia rex و از خانواده Begoniaceae می باشد. جنس بگونیا دارای ۹۰۰ گونه مختلف از گیاهان چند ساله همیشه سبز علفی و گیاهان خزان کننده است که برای برگها و گل های زیبایشان پرورش داده می شودند. گونههای مختلف این جنس از گیاهانی به طول چند سانتیمتر تا گونه هایی به طول ۳ متر تشکیل یافته است. تعدادی از گونه ها نیز به صورت بالا رونده می باشند. بگونیا رکس گیاهی است تک پایه یعنی گلهای نر و ماده بر روی یک گیاه قرار دارند.

گل های نر، معمولا زیبا هستند و گلهای ماده را با تخمدان بال دارش می توان به آسانی تشخیص داد بگونیا برگی بومی آسام است و دارای ریزوم گوشتی می باشد. ارتفاع آن به ۳۰ سانتی متر و گسترش آن به ۴۵ سانتی متر می رسد. این گونه را به خاطر برگهای زیبایش پرورش می دهند. این گیاه برگهای سبز تیره و چروکیده ای دارد که در نزدیکی لبه برگی نقره ای رنگ می شود. گاهی رنگهای دیگری مانند قرمز، کرم یا ارغوانی در سطح برگ دیده می شوند. گل های آن معمولا ارغوانی کم رنگ وبه قطر یک سانتی متر هستند که در تابستان ظاهر می شوند و فاقد زیبایی می باشند و باید از گیاه جدا گردند.

 

عوارض و درمان بگونیا رکس

نیازها:

آبیاری:

گل های بگونیا دارای ساقه و برگ زخیم هستند که می ‎توانند آب را برای مدت طولانی در خود نگه دارند ، بنابراین نیاز به آبیاری مداوم ندارند . آبیاری بیش از حد این گیاه ممکن است به پوسیده و پلاسیده شدن گیاه منجر شود و بنابراین اجازه دهید خاک به طور کامل خشک شود  . برای آبیاری این گیاه بهتر است خاک آن را آبیاری کنید، نه شاخه و برگ آن را زیرا برگ های مرطوب ممکن است کپک بزنند .

نور:

گیاه بگونیا، نیازمند نور غیرمستقیم است و برخی از انواع آن قابل پرورش در سایه ها هستند

دما و رطوبت :

اکثر انواع این گیاه در دمای ۱۵ تا ۲۶ درجه سانتی گراد به خوبی رشد می ‎کنند؛ اگرچه برخی از انواع آن در هوای خنک تر رشد بهتری دارند . این گیاهان نیازمند رطوبت و گرما هستند اما در گرمای شدید، خشکی و یخ زدگی آسیب خواهند دید.

کود:

کود مورد نیاز بگونیا رکس را می توان به میزان ۱ گرم در لیتر، هر هفته یک بار، از فروردین تا آبان ماه، مورد استفاده قرار داد.

خاک:

مخلوطی از تورب، خاک برگ نرم و ماسه به نسبت مساوی، برای رشد این گیاه مناسب است.

تکثیر

بگونیای رکس را می توانید با استفاده از یک روش مخصوص و غیر معمول تکثیر کنید. بهار و تابستان بهترین زمان برای تکثیر این گیاه است. یک برگ بالغ را که خیلی هم پیر نباشد، انتخاب کنید و با استفاده از یک چاقی تیز که به بافت برگ صدمه نرساند و آن را له نکند، برگ را به بخشهای منظم در قالب طبیعی آن ببرید. سپس قطعات برگ را به آرامی و با دقت بردارید و از سطح پشتی برگ و میان رگبرگهای اصلی، در پودر هورمون ریشه زایی فرو ببرید و روی سطح کمپوست مخصوص بذر و قلمه، در داخل سینی بذر، بخوابانید و به آرامی روی سطح خاک فشار دهید.

سپس روی تکه های برگ را با کیسه پلاستیکی بپوشانید و در دمای حدود ۲۱ درجه سانتیگراد نگاه دارید زمانی که گیاهچه های کوچک به وجود آمدند و به طول ۵.۲ سانتیمتر رسیدند، کیسه پلاستیکی را بردارید و هر کدام را در گلدانی با قطر دهانه ۹ سانتیمتر حاوی کمپوست گلدانی با پایه پیت بکارید. باید مرتبا زیر پوشش پلاستیکی بررسی شود تا اگر برگها دچار فساد و پوسیدگی شده بود، بیرون آورده و با قارچ کش سمپاشی صورت بگیرد.

 

تکثیر بگونیا رکس

عوارض و درمان:

اگر لکه های خاکستری متمایل به قهوه ای روی برگها مشاهده کردید، باید گیاه را با قارچ کش طبق دستور سمپاشی کنید و گلدان را به محل خشک و اکسیژن دار ببرید. ممکن است گازهای داخل آشپزخانه این عارضه را ایجاد کرده باشد.

تغذیه مصنوعی و تعویض گلدان با یک درجه بزرگتر می تواند جلوی به وجود آمدن برگهای جدید کوچک و کم رشد را بگیرد. افتادن برگها در زمستان نتیجه هوای سرد است گلدان را به محل گرمتری حدد ۱۳ درجه سانتیگراد منتقل کنید مشکل رفع می شود.

قارچهای بیماری زایی به اسم سفیدک می تواند روی برگها لکهای پودری سفید ایجاد کند در این صورت با سموم قارچکش گیاه را سمپاشی کنید و گلدان بگونیا رکس را به محل با هوای خشک و اکسیژن دار ببرید.

اگر تارهای عنکبوتی زیر برگها مشاهده گردید و با برگهای جدید کمرنگ مواجه شدید، می توانید با یک سم کنه کش هر چهار ده روز یک بار گیاه را سمپاشی کنید. در صورتی که برگها لوله شد و حاشیه آنها خشک و چروکیده است، حتما از تشنگی رنج می برد فورأ آن را آبیاری کرده و به محل سردتری که زیر ۱۸ درجه سانتیگراد باشد منتقل کنید.

 

گل بگونیا رکس مخملی

اگر برگهای گل بگونیا رکس حالت موازئیکی پیدا کرد و لکه های زردی رویان به وجود آمد و لوله ای و بد شکل شد، باید گیاه را از گدان خارج کنید تا به گیاهان دیگر سرایت نکند زیرا عامل این مشکل ویروسی است و راه چاره ای ندارد.

همچنین رنگ پریدگی برگها و ریزش آنها و غده ای شدن ریشه ها که در نتیجه فعالیت نماند می باشد و سیاه شدن و پوسیده شدن ریشه ها که در نتیجه فعالیت قارچهای بیماری زا است به راحتی درمان پذیر نیست و معالجه آنها مقرون به صرفه نمی باشد آبیاری زیاد از حد و سردی هوای محیط به طور همزمان باعث پوسیدگی ساقه و یقه گیاه شده و آن را از بین میبرد . 

 

نحوه نگهداری بامبو را در این مطلب بخوانید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *