نگهداری کاکتوس ها در منزل نکته های طلایی

نکته اول : نور کافی

از نکات مهم  نگهداری کاکتوس ها این است که اگر نور کافی به کاکتوس نرسد ،رشد علفی پیدا میکند. اکثر کاکتوس ها با توجه به شرایط نگهداری که قبلاً داشته اند نیازمند نور فیلتر شده ( نور پشت پرده) یا آفتاب ملایم می باشند.اغلب کاکتوس ها به چندین ساعت نور مستقیم خورشید در طول روز نیاز دارند.پنجره های شرقی با جنوبی بهترین مکان برای نگهداری کاکتوس ها می باشند.با این حال اگر کاکتوس شما شروع به سفید شدن ،زرد شدن یا نانرجی شدن کرد نور زیاد به آن رسیده و باید آن را به پنجره ی غربی منتقل کنید.

نکته دوم: آبیاری بعد از خشک شدن خاک

برای نگهداری کاکتوس بهتر است آبیاری زیاد کاکتوس را  قطع کنید چون کاکتوس را می پوساند،برای آبیاری گلدان کاکتوس یک بند انگشت از سطح خاک گلدان که خشک شد موقع آبیاری کاکتوس شما فرا رسیده است . و در زمستان اجازه دهید خاک گلدان کامل خشک شود وسپس ابیاری انجام شود.

 

نگهداری کاکتوس و آبیاری کاکتوس

نکته سوم: خاک ماسه ای و مخصوص کاکتوس ها و داشتن زهکشی گلدان

عدم وجود سوراخ کف گلدان و یا آبیاری بیش از انداره و مرطوب بودن دائمی خاک گلدان باعث ایجاد بیماری های قارچی و پوسیدگی ریشه و انتقال پوسیدگی به تنه گیاه و در نهایت مرگ کاکتوس خواهد شد.شما میتوانید خاک کاکتوس را در منزل خودتان درست کنید.

نیاز به خاک اسیدی دارد PH بین ۶.۵ – ۵.۵ مناسب کاکتوس ها به جز مامیلاریا و کلاه اسقفی یا آسترافیتوم که نیازمند خاک قلیایی است.

بدین ترتیب خاک ها را مخلوط کنید: ۵۰ درصد ماسه کاملاً خشک-۳۰ درصد پیت ماس-۱۰ درصد ورمی کمپوست-۵ درصد پرلیت -۵ درصد ذغال خرد شده که اضافه کردن خاک ذغال یا خرده ذغال اثر قابل توجهی در جلوگیری در پوسیدگی و دیگر بیماری های قارچی این گیاه خواهد داشت.

یکی از علت های قارچ گرفتگی کاکتوس ها زخم های روی بدنه آن هاست که بر اثر برخورد تیغ سایر کاکتوس ها به وجود می آید حتماً در هنگام خرید کاکتوس به زخمی نبودن آن دقت کنید.

ترکیب خاکی:

ترکیب خاکی مناسب  برتی نگهداری کاکتوس ها را همچنین میتوانید به صورت زیر تهیه کنید 

۱  یک قسمت ماسه درشت+یک قسمت خاکبرگ پوسیده+یک قسمت خاک باغچه

۲ یک قسمت خاک باغچه+یک قسمت شن درشت+یک قسمت خرده زغال کوبیده

۳  دو قسمت خاک پیت یا تورب+دو قسمت خاک باغچه +یک قسمت خرده زغال پوب

۴  دو قسمت خاکبرگ+دو قسمت ماسه درشت+یک قسمت پوست خرد شده کاج

نکته چهارم: محافظت از سرما و گذراندن دوره خواب زمستانی

با شروع سرما دمای محیط کاکتوس بین ۸ تا ۱۲ درجه قرار دهید و آبیاری به گونه ای که ذکر شد انجام شود. نگهداری کاکتوس و کاکتوس های بامزه

 

کوددهی:

کاکتوس ها نیاز به کود ندارند فقط در فصل رشد کاکتوس ها جهت تقویت هر دو ماه یکبار با استفاده از کودهای مایع تغذیه انجام می گیرد.جهت تغذیه کاکتوس های مسن که پایه مادری هستند مقدار یک گرم سولفات پتاسیم و مقدار یک گرم سوپرفسفات در یک لیتر آب حل نموده و پای گیاه می ریزیم. نکته اینکه در کوددهی باید رعایت شود به کاکتوس ها کود ازته نمی دهیم.

 

آفات و امراض کاکتوس ها:

۱ در صورتیکه ساقه ها دراز و بد شکل شده باشند علت گرمای بیش از حد در زمستان یا نور کم می باشد.

۲ در صورتیکه پوشش پنبه ای شکل بر روی ساقه ایجاد شود علت شپشک آرد آلود است و علاج آن با حشره کش یا پاک نمودن آن است.

۳  وجود لکه های قهوه ای بر روی سطح برگ به علت شپشک قهوه ای است و برای علاج از سموم حشره کش استفاده می شود.

۴پوسیدگی پایه ساقه در کاکتوسها و همچنین طوقه که علت آن پوسیدگی قارچی است و به خاطر آبیاری زیاد می باشد.برای علاج آبیاری را قطع می کنیم و از سموم قاچ کش استفاده می کنیم.

۵ اگر نوک ساقه چروکیده باشد و پوسیدگی هم بوجود آید علت آبیاری زیاد است بخصوص در فصل زمستان و برای علاج آبیاری را قطع می کنیم.

۶ در صورت وجود لکه های برنزی بر روی ساقه علت کنه می باشد و علاج با استفاده از سموم کنه کش انجام می شود.

 

آفت ها و بیماری های کاکتوس

تکثیر کاکتوس ها:  

 

1 بذر:

در بهار یا اوایل تابستان کشت می شودو یکی از مخلوط های خاکی گفته شده را آماده کرده در داخل گلدان می ریزیم و سپس مقداری سطح خاک را فشرده سپس بذر اگر درشت بود با دست داخل خاک می کنیم و اگر ریز بودبا دقت و با فاصله بر روی خاک مرطوب می کاریم.

عمق کشت بذر دو برابرقطر بذر می باشد. سپس بر روی بذر با یک لایه نازک ماسه پوشش می دهیم و سطح آنرا آبپاشی می کنیم.

درجه حرارت آب باید ولرم باشد.سپس گلدانهای گلدان های کشت شده را در یک محیط گرم و روشن قرار می دهیم البته به دور از نور مستقیم خورشید .

سپس روی گلدان ها با پلاستیک یا شیشه پوشش داده می شوند که این عامل باعث ایجاد هوای گرم و مرطوب همچنین حفظ رطوبت خاک می شود.

جوانه زنی بذر کاکتوس یک سال به طول می انجامد و زمانی که بذر سبز شد و به حدود ۰.۵ سانتیمتر رسید به دقت بیرون آورده شود و در گلدان آماده به دقت کشت می شود.

۲ قلمه ساقه:

فصل قلمه بهار و تابستان است. البته یک قلمه از کاکتوس جدا می شود و قلمه جدا شده چند روزی در مکانی دور از نور خورشید قرار می گیرد تا محل جدا شده به تدریج خشک شود و زخم آن التیام یابد سپس محیط کشت را آماده می کنیم و قلمه را بصورت عمود در خاک کشت می کنیم. و چند روز بعد آنرا آبیاری می کنیم. گلدان در محل سایه و به دور از جریان باد پس از ۴ – ۳ ماه ریشه دار می شود.

۳ پاجوش:

پاجوش هایی در کنار ساقه کاکتوس ریشه دار می شود که به آرامی خارج کرده و در خاک مخصوص کشت می کنیم و بعد از کشت گلدان ها باید در محل سایه قرار گیرد.

۴ پیوند:

بهترین زمان پیوند در فصل بهار و تابستان است. بعد از انجام پیوند درعرض چند ماه کاکتوس های پیوندی شروع به رشد می کند . مهمترین کار که
 بایستی در زمان پیوند رعایت شود هم قطر بودن پایه و پیوندک است که لایه های زاینده آنها در کنار هم قرار می گیرد.

 

تکثیر و پیوند کاکتوس ها

انواع پیوند:

۱ نیمانیم یا اریبی:

در این روش پایه و پیوندک را به صورت اریب برش داده و در کنار هم قرار می دهیم و سپس این دو قطعه را با استفاده از نخ یا تیغ کاکتوس به هم متصال می کنیم.

۲ شکافی:

بوسیله چاقوی تیز و ضدعفونی شده در وسط پایه شکافی به شکل عدد ۷ و به عمق ۳ – ۱ سانتیمتر ایجاد می کنیم.

پیوندک انتخاب شده را از دو طرف محل قطع شده شکاف مورب می دهیم سپس در داخل شکاف پایه قرار داده و با نخ یا تیغ کاکتوس دو قسمت را به هم متصل می کنیم.

معمولا برای کاکتوس اوپونتیا پیوند به صورت شکافی انجام می شود. به این صورت که از قسمت بالای areol شکاف ایجاد کرده و با استفاده از تیغ کاکتوس آنها را به هم متصل می کنیم.

۳ سطحی:

برای کاکتوس هایی که گرد و مدور هستند مانند اکینوکاکتوس یکی از آسانترین روش های پیوند است. پس از انتخاب پایه با استفاده از چاقوی تیز و ضدعفونی شده یک برش افقی بر روی پایه ایجاد می کنیم .

پیوندک را نیز مانند پایه برش افقی می زنیم و دو سطح بریده شده که بصورت کاملا مسطح هستند روی هم قرار داده و مقداری فشار داده تا هوای بین آن خارج شود و پایه و پیوندک محکم به هم وصل شود.

نکات:

بعد ازانجام عمل پیوند گیاه در محل سایه و به دور از وزش باد قرار گیرد. بهترین زمان پیوند فصل رشد کاکتوس در بهار و تابستان و از خرداد تا مهر بیشتر انجام می گیرد. پیوند سطحی و شکافی بیشترین پیوند در کاکتوس ها هستند.

 

آبیاری و نیاز های محیطی کاکتوس

 

 

انواع کاکتوس ها را در این مطلب بخوانید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *