نگهداری زاموفیلیا و نحوه ی تکثیر آن

مشخصات:

زاموفیلیا گیاهی است که نگهداری آن آسان میباشد. و برای پرورش در منازل مناسب میباشد.

زامیفولیا ( Zamioculas zamiifolia) که به نام گیاه زی‌زی ( zz-plant ) هم شناخته می‌شود، گونه ی بومی شرق آفریقا است. این گیاهِ همیشه سبز، که حدود ۲۰۰ سال پیش شناخته شده، به تازگی در جهان شهرت یافته است.

طرز مراقبت و نگهداری گیاه زاموفیلیا

نیازها :

نور:

 زاموفیلیا گیاهی است که به نور غیر مستقیم و متوسط نیاز دارد. با این حال میتواند به راحتی در سایه و محیط کم نور هم دوام بیاورد . پس برای  نگهداری و پرورش در آپارتمان های کم نور گزینه ی مناسبی میباشد.

آبیاری:

زاموفیلیا از آن دسته گیاهانی است که نیاز به آبیاری بالایی ندارد. همچنین یکی از عوامل نابود کننده این گیاه آبیاری بیش از حد است. از آن جا که این گیاه ریزوم دار بوده به هیچ وجه نباید بیش از حد آبیاری شود، آب بیش از حد موجب پوسیدگی ریزوم ها شده و به گیاه صدمه جدی وارد می کند. 

میزان آب مورد نیاز این گیاه با توجه به دمای محیط هفته ای یک بار  یا ده روز یکبار میباشد. حتما قبل از آبیاری خاک گلدان را بررسی کنید در صورتی که خاک خشک شده بود مجدد اقدام به آبیاری کنید.

خاک مناسب :

این گیاه  به خاکی با زهکشی بالا نیاز دارد که آب را از خود به خوبی عبور دهید که میتویند از خاک های مخصوص کاکتوس و یا ترکیب خاک برگ + کوکوپیت و پرلایت استفاده کنید در لایه زیرین هم میتونید از شن استفاده کنید.

دما :

بهترین دمای رشد گیاه بین ۲۲ الی ۳۰ درجه سانتی گراد میباشد که دمای شب  ۲۲ و دمای روز  ۳۰ درجه  است.
باید گفت اگر دمای روز بیشتر از ۲۶ درجه سانتی گراد شود حتما غبارپاشی روی برگهای گیاه رو انجام بدین در ضمن در زمان ظهر و زمانی که نور روی برگها میوفته غبارپاشی را انجام ندهید زیرا باعث آسیب به برگها میشود.

رطوبت :

با توجه به محیط زندگی این گیاه که دارای رطوبت بالایی است، در نتیجه زاموفیلیا برای رشد بهتر به رطوبت بالایی احتیاج دارد. روش‌های ایجاد رطوبت متنوع است. می‌توان از دستگاه بخور سرد، غبارپاشی و قرار دادن ظرف آب در کنار گلدان برای تامین رطوبت هوای اطراف گیاه استفاده کرد.

کوددهی و تغذیه :

این گیاه مانند دیگر گیاهان به تغذیه احتیاج دارد. گیاه زاموفیلیا برای رشد بهتر به کود‌های دارای فسفر و پتاس، بیشتر احتیاج دارد. این نوع کود باعث افزایش تعداد برگ‌ها می‌شود. یکی از بهترین کود‌هایی که می‌توانید برای گیاهتان تهیه کنید، کود سه ۲۰ است.

زاموفیلیا بلک یا مشکی
زاموفیلیا بلک یا مشکی

هرس کردن:

اگر میخواهید گیاهی سرحال داشته باشید هرس سالانه را انجام دهید ولی این کار اختیاری میباشد ولی حتما برگهای زرد شده و سوخته و ساقه هایی که پوسیده را از گیاه جدا کنید تا مشکلات به سایر بخش ها وارد نشود، زمانی که برگ هاای این گیاه زرد شد بهتر است آن را هرس کنید تا رشد گیاه بهتر شود.

تعویض گلدان زاموفیلیا:

هرچقدر که گلدان کوچکتر باشه رشد برگی گیاه زیاد خواهد بود پس بهترین زمان برای تعویض گلدان زمانی خواهد بود که ریشه های گیاه از زیر گلدان خارج شود و سپس با یک گلدانی که فقط ۱ سایز اختلاف دارد تعویض شود تا رشد گیاه برای مدت خیلی کوتاهی متوقف شود.این کار بهتر است در ابتدای فصل بهار انجام شود تا شوک کمتری به گیاه وارد شود.

 

تکثیر زاموفیلیا

تکثیر:

تکثیر  از طریق تقسیم ریزوم: 

برای این کار گیاه را از گلدان خارج کرده و ریزم های آن را (ریزوم ساقه های زیر زمینی گیاه است) به کمک یک چاقوی تیز رو از هم جدا کرده و به چند قسمت تقسیم کنید.هر  قسمت باید دارای ریزوم و شاخه باشد.
کاملا مواظب باشید به ریزوم گیاه هیچ آسیبی وارد نشود.
ریزوم رو به گلدان جدید با زهکش مناسب انتقال بدید و اطراف گیاه رو با خاک مخصوص گیاه پر کنید.

 

تکثیر زاموفیلیا از ریشه یا ریزوم

تکثیر از طریق ساقه:

این روش کمی زمان بر است و زیاد متداول نیست. ابتدا ساقه های سالمی را از گیاه مادر جدا کنید برگ های  قلمه ها را نیز بکنید. سپس قلمه ها را در آب  در مقابل نور خورشید به دور از سرما قرار دهید پس از ۶ الی ۹ ماه ریشه زایی اتفاق می افتد حال این قلمه ها را در گلدان بکارید.

 

تکثیر زاموفیلیا از ساقه

تکثیر زاموفیلیا از ساقه

تکثیر و ازدیاد زاموفیلیا از ساقه

تکثیر از طریق برگ :

برگ ها رااز قسمت گره( جایی که به ساقه متصل است) جدا کنید برگ ها را در خاک مناسب مانند خاک برگ و کوکوپیت و شن قرار دهید روی آن را هم با نایلون پلاستیکی بپوشانید پس از گذشت ۶ الی ۷ ماه این برگ ها ریشه می دهند. برگها  نیز پس از ۲ الی۳ ماه رشد خواهند کرد. به عبارتی با این روش حدودا به یک سال زمان نیاز دارید. 

تکثیر زاموفیلیا از طریق برگ

تکثیر زاموفیلیا با برگ
انواع آفات و بیماری های گل زاموفیلیا :

نوک برگها قهوه ای میشود : به دلیل پایین بودن رطوبت محیط و خشکی بیش از حد باعث قهوه ای شدن نوک برگ ها می شود .در این صورت رطوبت محیط را با غبار پاشی بالا ببرید .

 زرد شدن و ریزش برگ : ریزش برگهای پایینی زاموفیلیا به دلیل بالا رفتن سن طبیعی می باشد ولی اگر ریزش بیش از حد مقول می باشد به دلیل آبیاری زیاد است .میزان ابیاری را کم کنید .

ریشه های این گیاه به صورت ریزوم و گوشتی هستند و اگر آبیاری زیاد باشد آب اضافی را در خود ذخیره می کنند،
اولین نشانه از این آبی اضافی زردی برگ هاست و بعد از آن پوسیدگی ریزوم ها میباشد.

شپشک آرد الود زاموفیلیا : به دلیل آبیاری و بالا بودن بیش از اندازه رطوبت این آفت به گیاه حمله ور می شود و برای پاکسازی می توانید از سم پاشی استفاده کنید .

کمرنگ و نازک شدن برگ ها: برگ های جدید در ابتدای مراحل رشد خود صعیف تر هستند پس نازک و یا کمرنگ تر بودن آن ها طبیعی است.

اما اگر به طور غیر طبیعی برگ های زاموفیلیای شما نازک و کمرنگ است منبع نور خود را چک کنید.

درست است که این گیاه به نور زیادی احتیاج ندارد اما نور متوسط و کافی در رنگ و ضخیم شدن برگ ها بسیار موثر است.

سیاه شدن ساقه: این مورد نیز به علت رطوبت زیاد و باتلاقی بودن خاک می‌باشد.

 

آفات و بیماری های زاموفیلیا

 

 

نگهداری نخل ماداگاسکار را در این مطلب بخوانید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *