گل سیکلامن و نحوه ی تکثیر و نگهداری آن

مشخصات کلی :

 گل سیکلامن یا نگونسار با نام علمی “Cyclamen persicum” از خانواده “Primulaceae” گیاهی علفی و متعلق به تیره پامچال سانان است. سیکلامن بومی جزایر مدیرانه ای و ایران بوده و یک گیاه ملی و ارزشمند ایرانیست که معمولا همراه با پسوند پرسیکوم “Persicum” یعنی ایرانی می آید.گل سیکلامن را می توانید در دل طبیعت در جنگلهای شمال ایران و مخصوصا از چالوس تا لاهیجان و حتی بعضی از جنگلهای استان گلستان ببینید.

سیکلمه ( سیکلامن ) دارای انواع مختلفی است که عبارتند از :۱- سیکلامن  ایرانی ۲- سیکلامن  پرورشی ۳-سیکلامن  یات پنت (گلدانی)

   البته سیکلامن  ها دارای انواع مینیاتور نیز می باشند که دلیل این نام گذاری ریز بودن برگها نسبت به نوع اصلی می باشد ولی طریقه نگهداری و شرایط محیطی آن همانند دیگر  سیکلامن  ها می باشد.

علت زردشدن برگهای گل سیکلامن
نیازها :

نور:

نور غیر مستقیم پشت پنجره غربی یا شرقی، منبع نوری مناسب برای سیکلامن به شمار می رود.

آبیاری:

اب نباید ته گلدان و پای گیاه جمع شودباعث پوسیدگی می شود.
از آبهای آهکی نباید استفاده کرد باعث ایجاد لکه‌های سفید روی برگها میشود

خاک :

 خاک همیشه خیس باید باشد ، کمی اسیدی و  مخلوطی از خاک برگ و ماسه. بصورت ترکیب ۲ تا ۳ قسمت خاک معمولی و خاک برگ همراه یک قسمت ماسه و یک قسمت کود حیوانی پوسیده مناسب میباشد.

دما:

سیکلامن گل هوای سرد است و گرمای زیاد محیط منزل باعث پژمرده شدن این گل خواهد شد.
دمای مناسب برای این گل بین ۱۶ تا ۲۵ درجه سانتیگراد است.
در مرحله بذر دمای ۲۰ درجه، در مرحله نشا دمای ۱۷-۱۸ درجه و در مرحله جوانه گل، دمای ۱۶-۱۷ درجه برای رشد گیاه مناسب است.
گرم شدن محیط مخصوصاً برای سیکلامن هایی که تابستان فصل استراحت دارند موجب عدم باز شدن گلها، ریز شدن بیش از اندازه گل و برگ شده و گیاه زودتر به خواب می‌رود.

تهویه هوا :

تهویه هوا ضروری میباشد و  از هوای خفه و بسته بیزار میباشد .
 باید زیر گلدان سیکلامن یک گلدان خالی را به صورت معکوس به عنوان پایه قرار داد تا گیاه در ارتفاع بالاتر باشد.

کوددهی :

کود مورد نیاز گیاه سیکلامن را میتوان به میزان ۳ گرم در لیتر، هر هفته یکبار در تابستان و دو هفته یکبار در زمستان مورداستفاده قرار داد.

تکثیر سیکلامن و آبیاری و کود

تکثیر گیاه سیکلامن:

از طریق کاشت بذر:

بذرها سیاه رنگ و به نسبت درشت هستند و در فاصله ۱ تا ۲ سانتی‌متری کشت میشوند. در بستری از ترکیب ماسه پیت خاکبرگ پوسیده و خاک معمولی با نسبتهای مساوی درصد جوانه‌زنی بذرها کم است.در دمای ۱۸ تا ۲۰ درجه و رطوبت نسبی ۱۰۰درصد و در تاریکی بذرها پس از ۳ تا ۴ هفته جوانه میزنند. خیساندن بذرها قبل از کاشت مفید است. پس از جوانه زنی نشاءها به محیط روشن با رطوبت نسبی ۷۰درصد منتقل میشوند. 

پس از ۲ یا ۳ برگی شدن نشاءها آنها را به گلدانهای کوچک با ترکیب خاکی سبک منتقل کنید. از این مرحله تغذیه با کود کامل هر دو یا سه هفته یکبار باید انجام شود. و به تدریج با بزرگتر شدن گیاه به مرور به گلدانهای بزرگتر منتقل میکنند.

از طریق غده:

شما می توانید غده های ژوخه های این گیاه را در خاک مناسب به عمق ۱۵ سانتی متر بکارید .اصولاً غده های  گل سیکلامن در برابر سرما مقاومند.البته برای کاشت آن در گلدان، غده ها را در عمق ۳ سانتی متر یکارید.

یادتان باشد هنگام کاشت غده ها، سطح صاف آنها به سمت پایین و سطح زبر آن به سمت بالا کاشته شود.

انواع سیکلامن و مراقبت از آنها

بیماری ها و آفات گل سیکلامن و روش درمان آن ها :

برگ های گل سیکلامن می ریزند :

این عارضه به دلیل خشک بودن هوا و آبیاری کم است .
رطوبت هوا را کنترل کرده و گیاه را آبیاری کنید .

طوقه گیاه پوسیده است :

این عارضه به دلیل آبیاری بیش از اندازه و یا تماس زیاد آب با ساقه گیاه است .

جوانه های گل قبل از باز شدن می ریزند :

این عارضه به علت دمای بالای هوا ، نور کم و کمبود مواد غذایی و در برخی از موارد آب کم می باشد .
شرایط را بازبینی کنید و علت را پیدا کنید .

تأخیر در گلدهی :

  ناشی از دمای بالا یا پایین، نور ناکافی، تغییرات مواد غذایی، بزرگی گلدان و اشتباه در انتخاب رقم است. 

  گیاه گل می دهد اما گل های آن کوچک است :

در برخی از گونه ها اندازه ی گل ها کوچک است و جای نگرانی وجود ندارد ، اما کوچکی گل ها در گونه های دیگر می تواند ناشی از کود دهی زیاد و دمای بالای هوا باشد .

پژمردگی و نرمی گیاه :

ناشی از خشکی، مقادیر زیاد نمک در خاک، دماهای بسیار بالا، نور کم و یا بیماری است.

رنگ پریدگی و زردی برگ ها:

ناشی از کمبود مواد غذایی، PHبالا، شدت زیاد نور، خشکی خاک و یا بیماری است.

 برگ ها و گل های این گیاه پیچیده اند :

عامل آن کنه میباشد است . با استفاده از سم کنه کش گیاه را سم پاشی کنید .
آفت گل سیکلامن
نگهداری گل ناز یخی را در این مطلب بخوانید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *